PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun

 Kanun, sadece kesinleşmiş kamu alacaklarına ilişkin düzenlemeler içermekte olup 31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ilişkin vergiler veyahut beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi, vergi cezaları, gecikme zammı ve faizleri gibi feri alacakları kapsamaktadır.

Kanun’un Resmi Gazete’de yayım tarihi itibarıyla ödeme vadesi geldiği halde ödenmemiş bulunan ya da ödeme süresi geçmemiş olan alacaklar için Kanun hükümlerinden yararlanılması mümkün olacaktır.

Kanun kapsamındaki yapılandırmadan yararlanan mükelleflerin, vergi asıllarının tamamını ödemesi gerekmektedir. Bu halde, asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ve vergi asıllarına bağlı gecikme faizi/zamları silinecek olup bunların yerine vergi aslı üzerinden Kanun’un yayımı tarihine kadar yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın vergi aslı ile ödenmesi gerekecektir.

Bu düzenleme Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

7020 sayılı Kanun’la ayrıca 6183 sayılı Kanun’a 48. maddeden sonra gelmek üzere “Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili” başlıklı 48/A maddesi eklenmektedir. Bu düzenleme ile vergisel yükümlülüklerini süresinde yerine getirmiş, ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş vergi mükelleflerinin anılan Kanun’un 48. maddesinde düzenlenmiş olan tecil müessesesine göre daha uygun şartlarda borçlarının taksitlendirilerek ödeyebilmelerine imkan sağlanması amaçlanmıştır.

Buna göre madde hükmünden yararlanacak borçlunun;

- Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,

- Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması,

- Başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması,

gerekmektedir.

 

Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi gelen alacaklara uygulanmak üzere Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.